1. 6. 2024   |   svátek má Laura
 

Výživová poradna › Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
máslo nebo Hera 250 g
sůl špetka
jablka 4-5 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mouky, změklého másla, kostky tvarohu a špetky soli dobře zpracujeme vláčné těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny odležet do lednice. Krupicový cukr v misce smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou z půlky citrónu. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, šťávu, kterou jablka pustí, před plněním do závinů slijeme. Těsto rozdělíme na dva díly, z každé poloviny vyválíme tenkou placku na délku plechu, posypeme strouhaným perníkem, hustě poklademe nahrubo nastrouhanými jablky tak, aby nám zůstaly volné okraje na svinutí, jablka posypeme cukrem, nasekanými ořechy, skořicí, rozinkami a opatrně zavineme. Spoj těsta můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Okraje stlačíme prsty a přehneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem (nebo rozšlehaným vajíčkem, podle toho, jestli máte rádi matný nebo lesklý závin) a po celé délce propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla odcházet pára. Štrůdly přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi půl hodiny. Hotový štrůdl pocukrujeme.

Tip:
Tvaroh musí být kostka, jinak se bude těsto hodně lepit. Je jedno, jestli tučný nebo netučný, důležitá je kostka :-).
Místo tvarohu můžeme dát kelímek pomazánkového másla, výsledek je stejně vynikající.
Posypávat můžeme i mletými nebo drcenými piškoty, strouhankou nebo mletým kokosem.
Cukr dáváme podle potřeby, na jednu nohavici asi 1 - 2 polévkové lžíce cukru, podle kyselosti jablek.


 


RECEPTY

Zapečená indická okurka (lagenárie dlouhá, kalabasa)

Postup: Indickou okurku - cca 400g - oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 5mm.... zobrazit recept

RECEPTY

Rýžový nákyp

Postup: Ryži uvaříme v mléce - na jeden díl rýže dáme dva díly mléka, na rýžový nákyp... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená růžičková kapusta

Postup: Kapustičkám odřízneme košťály a odstraníme škaredé listy. V osolené vodě je... zobrazit recept

RECEPTY

Makaróny se sýrem a šunkou

Postup: Makaróny nebo špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na 3 l vody dáme 3... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Hamry

Horský hotel Hamry se nachází na okraji obce Čeladná, která je obklopena...